Cum economiseşti căldura

WWW.JALUZELEVERTICALE-BUCURESTI.RO
MEREU CAUTAM PERFECTIUNEA
______________________________________________________________________________________________________________





Odată cu creşterea TVA-ului au crescut şi preţurile, în special la combustibili (gazul metan, de exemplu), fapt pe care-l resimţim pe zi ce trece atunci când plătim facturile de întreţinere. Iar tendinţa preţurilor la combustibili şi energie este de creştere, anunţându-se şi eliminarea subvenţiilor acordate pentru încălzire. Soluţia?. Găsirea şi punerea în practică a ideilor posibile.
Încă de la proiectarea casei sau de la achiziţia apartamentului puteţi folosi mai multe ponturi, fie că acestea fundamentează decizii ce ţin de elementele constructive ale casei, investiţii în echipamente de încălzire şi accesorii, fie că sunt pur şi simplu măsuri legate de stilul de viaţă. Răcirea zonelor interioare ale locuinţei se poate produce atât prin pătrunderea aerului rece de la exterior la interior, cât şi prin scurgerea aerului cald de la interior spre exterior. Efectul este lipsa de confort, fenomenul de condens, mucegai şi umidificare necontrolată.
Aşezarea casei în teren, izolarea bună a locuinţei şi, legat de aceasta, tâmplăria şi sistemele de închidere performante, eliminarea punţilor termice, alegerea judicioasă a sistemului de încălzire sunt printre cele mai importante decizii care vor avea implicaţii majore asupra facturii de încălzire. Alegerea inspirată a unor accesorii, precum obloane şi jaluzele, rulouri şi perdele sau robinete termostatate ori senzori de căldură, poate conduce, de asemenea, la economii de căldură. 
Apoi mai sunt şi măsurile pe care le puteţi lua şi care ţin de traiul de zi cu zi, acestea putând şi ele contribui la economii cu căldura, dacă nu substanţiale, în orice caz importante.


Deşi aceste măsuri par nişte paleative care aduc o (prea) mică economie la căldură, în realitate lucrurile nu stau chiar aşa. În cazul folosirii rulourilor de la ferestrele de mansardă se poate realiza, de exemplu, o economie de până la 34%! Iată câteva dintre acestea.
Nu lăsaţi clădirea să se răcească prea mult, deoarece pentru a atinge din nou temperatura dorită va fi nevoie de mai multă energie decât atunci când menţineţi o temperatură constantă. Prin montarea de robinetetermostat la calorifere se poate regla temperatura acestora şi astfel reduce consumul inutil de căldură, atunci când este cazul (neutilizarea unor spaţii sau când vremea se încălzeşte). În cazul existenţei unei centrale proprii, reglarea se poate face din centrală sau prin montarea unui senzor automat care porneşte centrala atunci când temperatura ambientală scade sub limita pe care aţi stabilit-o (20 grade C, de exemplu). De asemenea, montarea unui cronotermostat va permite setarea diferitor niveluri de temperatură, în funcţie de programul zilnic al familiei şi nu veţi consuma mai multă energie decât este necesar.
Reduceţi căldura în încăperile utilizate mai rar - garaj, pod, cămară -, precum şi în anumite momente ale zilei când cei din casă sunt plecaţi, de exemplu la şcoală. Ţineţi uşile camerelor închise, ca să nu încălziţi inutil spaţiile de trecere (holurile). O folie refractantă sau o oglindă montată în spatele caloriferului va reflecta şi va "împinge" căldura spre interiorul camerei, uşurând circulaţia aerului cald în încăpere.
Evitaţi să puneţi lucruri (îmbrăcăminte) sau poliţe cu rol de depozitare deasupra caloriferului. Acestea vor împiedica o circulaţie bună a aerului cald care trebuie să aibă acces uşor către zona care se doreşte încălzită. În plus, după cum am văzut, lucrurile, în special cele textile, au calitatea de a acumula, ele însele, căldura. Tot în acelaşi sens, evitaţi să uscaţi hainele pe calorifer, deoarece veţi consuma mai multă energie pentru încălzirea camerei. Dacă aveţi jaluzele exterioare sau obloane, lăsaţi-le în jos atunci când temperaturile sunt foarte scăzute. De asemenea, lăsaţi jos rulourile, roman shade-urile şi chiar perdelele din faţa ferestrelor. Dacă în timpul zilei obloanele nu lasă să treacă lumina naturală, folosiţi acest procedeu măcar noaptea.
Este indicat ca perdelele să nu "curgă" până jos, peste calorifer, obturând astfel circulaţia şi răspândirea aerului cald în încăpere. Puteţi alege perdele care ajung până la pervazul ferestrei. Cu draperiile din faţa ferestrelor se poate proceda la fel. Totuşi, în cazul în care perdelele şi draperiile cad pe deasupra caloriferului, încercaţi să le prindeţi în partea de jos de sub pervaz, astfel încât să nu vină peste calorifer.
„Burlanele" între ferestre vor avea rolul de a absorbi „frigul". Se pot confecţiona din orice material textil mai tare şi apoi umple cu lână ori resturi de fire sau materiale textile. Folosiţi aparatul de aer condiţionat doar atunci când aveţi neapărat nevoie, pentru a evita creşteri uriaşe la facturi. Dacă îl curăţaţi şi îi schimbaţi filtrele o dată la 30 de zile, va fi mult mai eficient. Dacă aveţi încălzire prin pardoseală, evitaţi să folosiţi ca acoperire a pardoselii linoleum, mochetă sau covoare cu inserţii de cauciuc, acestea barând ridicarea aerului cald în încăperii.


Poziţionarea casei în raport cu punctele cardinale este de maximă importanţă, orientarea sudică a faţadei fiind obligatorie, pentru a se asigura un câştig energetic solar cât mai mare. Regula de aur este că, oricât de magnifică ar fi perspectiva pe această direcţie, vitrarea casei pe zona de nord trebuie redusă la minimum, repartiţia spaţiilor interioare fiind gândită în consecinţă. Dacă vă doriţi, să spunem, un dining cu ferestre mari, va trebui să vă gândiţi la o altă orientare a acestei încăperi, în niciun caz nu una către nord. Balcoanele trebuie sa aibă structură de susţinere proprie sau, dacă sunt îmbinate cu planşee, să prezinte o soluţie constructivă echivalentă termic cu cea a anvelopei clădirii.
Proiect casă de munte: arh. Ruxandra şi Carolin Ivănescu, tel. 0720.333.776


Izolaţi pereţii exteriori (mai ales dacă aveţi camere pe colţ) şi veţi vedea cum se vor reduce costurile la întreţinere! Pentru o termoizolare bună este bine să se respecte normativele în vigoare care prevăd o grosime a polistirenului de 8 - 15 cm, în funcţie de zona climatică (în Bucureşti grosimea recomandată este de 10 cm). În cazul în care locuiţi la ultimul etaj, este necesar să izolaţi şi tavanul. Pentru case, izolarea acoperişului, tavanului şi podelei este deosebit de importantă, prin tavan realizându-se cea mai mare scurgere de căldură, întrucât se ştie că aerul cald se ridică. Accesul spre podul casei, dacă acesta nu este izolat, trebuie sa aibă o izolaţie cel putin egală cu a tavanului încăperii.


Dotarea clădirii cu o tâmplărie adecvată corectează pierderile, diminuându-le mai mult sau mai puţin, în funcţie de calitatea acesteia. Tâmplăria din aluminiu cu barieră termică prezintă o foarte bună rezistenţă la agresiunea mediului şi o întreţinere relativ uşoară, tâmplăria din lemn stratificat prezintă o eleganţă deosebită, o eficienţă termică remarcabilă, dar şi o rezistenţă modestă la agresiunea mediului exterior, iar tâmplăria din PVC extrudat prezintă o foarte bună fiabilitate, o izolaţie termo-fonică corespunzătoare şi un preţ de cost accesibil, fiind o soluţie bună în cazul apartamentelor de bloc. În cazul unor deschideri vitrate mai mari se recomandă o grosime a foii de geam de cel puţin 6 mm.


Necesarul termic trebuie calculat de un inginer de instalaţii, şi nu de către instalator, care va fi întotdeauna tentat să opteze pentru o centrală mai puternică şi calorifere în plus. Trebuie luate în calcul zona geografică (cu minimul termic din perioada iernii şi maximul din vară), orientarea faţă de pol, materialele din care este construită casa, numărul de membri ai familiei şi vârsta lor (patru consumă mai multă apă caldă decât doi, iar bătrânii sunt mai friguroşi decât tinerii).


Este bine să ţineţi permanent sub observaţie temperatura din întreaga locuinţă şi chiar din încăperi, iar dacă este posibil să reglaţi aceste temperaturi. Temperatura din baie este bine să fie cu circa 2ºC mai ridicată decât în alte părţi ale casei, iar temperatura optimă din dormitor trebuie să fie în jur de 18-20ºC. Unii medicii recomandă chiar temperaturi mai scăzute în dormitor, cu condiţia folosirii unor pilote călduroase. Aerisiţi încăperile puţin, dar bine şi închideţi caloriferele pe toată durata aerisirii.


Sistemul de încălzire se va alege în funcţie de mai mulţi factori, cum ar fi: mărimea clădirii, gradul de confort cerut în funcţie de componenţa şi necesităţile familiei, distanţa faţă de sursa de energie (gaz natural, gaz de sondă, lemne etc.), gradul de izolare a clădirii. Soluţii bune pot fi centralele pe gaze naturale cu ardere în condensare şi centralele pe lemne/peleţi, care pot fi implementate cu deosebit succes în mediul rural în locul sobelor, eficienţa crescând cu peste 60%. O importantă economie se poate produce dacă pentru apa caldă menajeră se vor folosi surse neconvenţionale de energie (colectori solari, colectori geotermici, pompă de căldură, colectori eolieni, biogaz etc), întrucât se va obţine apă caldă menajeră pe gratis.


Centralele murale de ultimă generaţie, în special cele cu ardere în condensare, oferă opţiuni care conduc la un maxim de confort cu un consum redus de energie. De exemplu, Genus Premium, centrala murală propusă de Ariston Thermo România, prezintă afişaj digital multifuncţional în limba română, schimbător principal de căldură din oţel-inox, funcţie Auto, Timer încorporat, 4 stele eficienţă, super-silenţiozitate, sistem de umplere semi-automată, sistem de auto-diagnoză cu text explicit, dispozitive anti-îngheţ/anti-gripare/anti-depuneri, sistem automat de aerisire, garanţia fiind de 3 ani. Preţul este în funcţie de putere (Modelul Genus Premium este disponibil în trei puteri - 24, 30, 35), de la 5.500 lei la 6.400 lei. Preţul recomandat are inclus kit de evacuare şi TVA.

Sursa: http://www.romanialibera.ro.



______________________________________________________________________________________________________________

PROMIS DESIGN CONCEPT
O PROMISIUNE RESPECTATA